vineri, 30 martie 2012

"E mai bine sa fii un om nemultumit decat un porc satisfacut,sa fii un Socrate nefericit mai degraba decat un imbecil multumit;iar daca imbecilul sau porcul sunt de alta parere,e fiindca ei nu cunosc decat o parte a problemei."


J.S.Mill,Utilitarismul

miercuri, 28 martie 2012

Doamne, cand? Nicicand.

Nu am putut sa privesc lumea.
Doar pe ascuns,printre degete am indraznit sa o fac.
Am murit azi la trei dimineata;
mama inca nu stie,doarme,
dar cand o sa vada ca nu ma mai trezesc o sa-i rup sufletul.
Imi pare rau...
asa de rau...
stiind ca nu o sa ma ierte.
Abia trei si cinci minute,
doar cinci au mai trecut,
iar eu am impresia ca-mi car eternitatea.
Ma plimb din camera in camera,
mama doarme atat de frumos;
ma intreb de ce n-am pirivit-o niciodata pana acum asa.
Pare linistita,
e frumoasa cand e linistita.
Imi pare rau,mama!
......................................................................................
Astept...
inca nu simt lumina.
Oare de ce ia asa de mult?
Te rog Doamne,
nu am putut altfel.
De ce inca ma doare?
Te rog,nu ma lasa,nu poti.
.....................................................................................
Sta cu trupul meu in brate de ceasuri.
Nu clipeste.
A albit,
fata ii e mai palida ca oricand.
Parca nici nu respira,
ochii ei albastri nici macar nu plang.
Mama,hai,
traieste pentru mine!
Sunt langa tine,
nu simti?
Te rog,altfel n-am putut.!
.............................................................................................
Astept lumina de veacuri,langa cruce,
vad numai lespezi si pe mama plangand.
Doamne,
cand?
Nicicand.

duminică, 25 martie 2012

5
"3.Am ramas orfani,fara tata;
mamele noastre sunt ca niste vaduve.
4.Apa noastra o bem pe bani,
si lemnele noastre trebuie sa le platim.
5.Prigonitorii ne urmaresc cu indarjire,
si cand obosim nu ne dau odihna."




Plangerile lui Ieremia,Cap.5,3-5
"Ignoranta se poate datora unor puteri ce conspira spre a ne tine in nestiinta,spre a ne otravi mintea umpland-o cu falsuri si spre a ne inchide ochii,ca sa nu putem vedea adevarul manifest.Asemenea prejudecati si asemenea puteri sunt deci surse ale ignorantei."


Karl POPPER



Intr-o tara in care cuvantul PATRIOTISM e luat in ras sau aruncat si dat uitarii,nu mi-e rusine sa spun ca iubesc Romania si ca ma rog pentru ea.

sâmbătă, 24 martie 2012

Nu pot sa ma mai mint si sa pretind ca trebuie sa va accept asa cum sunteti.Imi lasati goluri in suflet cu fiecare apropiere a voastra de mine,imi faceti rau,trebuie sa plec.

vineri, 23 martie 2012

Pasiunea Absurdului


"[..]Sînt oameni carora le este dat sa guste numai otrava din lucruri, pentru care orice surpriza este o surpriza dureroasa si orice experienta un nou prilej de tortura. Daca se       va spune ca aceasta suferinta îsi are motive subiective, tinînd de o constitutie particulara, voi întreba: exista un criteriu obiectiv pentru aprecierea suferintei? Cine ar putea preciza ca vecinul meu sufera mai mult decît mine sau ca Isus a suferit mai mult decît toti? Nu exista masura obiectiva, deoarece ea nu se masoara dupa excitatia exterioara sau indispozitia locala a organismului, ci dupa modul în care suferinta este simtita si reflectata în constiinta. Or, din acest punct de vedere, ierarhizarea este imposibila. Fiecare om ramîne cu suferinta lui, pe care o crede absoluta si nelimitata. Si daca ne‑am gîndi la cît a suferit lumea pîna acum, la agoniile cele mai teribile si la chinurile cele mai complicate, la mortile cele mai crunte si la cea mai dureroasa parasire, la toti ciumatii, la toti cei arsi de vii sau stinsi de foame, cu cît suferinta noastra ar fi mai redusa? Pe nimeni nu‑l poate mîngîia în agonie gîndul ca toti sînt muritori, precum în suferinta nimeni nu va gasi o consolare în suferinta trecuta sau prezenta a altora. Caci în aceasta lume organic insuficienta si fragmentara, individul este pornit sa traiasca în mod integral, dorind sa faca din existenta lui un absolut. Orice existenta subiectiva este un absolut pentru sine însasi. Din acest motiv, fiecare om traieste ca si cum ar fi centrul universului sau centrul istoriei, si atunci cum sa nu fie suferinta un absolut? Nu pot întelege suferinta altuia pentru a o diminua prin aceasta pe a mea. Comparatiile în asemenea cazuri n‑au nici un sens, deoarece suferinta este o stare de singuratate interioara, în care nimic din afara nu poate ajuta. Este un mare avantaj ca poti suferi singur. Ce‑ar fi daca fata omului ar putea exprima adecvat toata suferinta interioara, daca în expresie s‑ar obiectiva întreg chinul interior? Am mai putea sta de vorba între noi? N‑ar trebui sa vorbim atunci cu mîinile pe fata? Viata ar fi realmente imposibila daca tot ce avem noi ca infinit de simtire ar fi exprimabil în liniile fetii.
Nimeni n‑ar mai îndrazni sa se priveasca în oglinda, caci o imagine grotesca si tragica în acelasi timp ar amesteca în contururile fizionomiei pete si dungi de sînge, rani care nu pot fi închise si siroaie de lacrimi care nu pot fi stapînite. As avea o voluptate plina de groaza sa vad cum izbucneste, în armonia comoda si superficiala de fiecare zi, un vulcan de sînge, tîsniri rosii ca focul si arzatoare ca deznadejdea, cum toate ranile fiintei noastre s‑ar deschide iremediabil pentru a face din noi o eruptie sîngeroasa. Numai atunci am pricepe si am aprecia avantajele singuratatii, care ne face suferinta atît de muta si de inaccesibila. Intr‑o eruptie sîngeroasa, într‑un vulcan al fiintei noastre, întreg veninul supt din lucruri nu ar fi suficient pentru a otravi întreaga aceasta lume? Este atît venin, atîta otrava în suferinta!


Singuratatea adevarata este numai aceea în care te simti absolut izolat între cer si pamînt. Nimic nu trebuie sa devieze atentia de la aceste fenomene ale absolutei izolari, ci o intuitie de o luciditate groaznica trebuie sa reveleze toata drama finitatii omului în fata infinitului si neantului acestei lumi. Plimbarile singuratice — extrem de fecunde si periculoase, în acelasi timp, pentru viata interioara — trebuie astfel facute încît nimic din ceea ce poate tulbura viziunea izolarii omului în lume sa nu intre în preocuparile individului. Pentru a intensifica procesul de interiorizare si de convertire înspre fiinta ta proprie, plimbarile singuratice sînt fecunde numai seara, cînd nimic din seductiile obisnuite nu mai poate fura interesul si cînd revelatiile asupra lumii rasar din zona cea mai adînca a spiritului, de acolo de unde s‑a desprins de viata, din rana vietii. Cîta singuratate trebuie pentru a avea spirit! Cîta moarte în viata si cîte focuri launtrice! Singuratatea neaga atîta din viata, încît înflorirea spiritului rezultata din dislocarile vitale devine aproape insuportabila. Nu este caracteristic faptul ca aceia se ridica împotriva spiritului care au prea mult spirit, care cunosc ce boala adînca a afectat viata pentru a se naste spiritul? Apologia spiritului o fac oamenii sanatosi si grasi, care n‑au nici presentimentul a ceea ce înseamna spirit, care n‑au simtit niciodata torturile vietii si antinomiile dureroase de la baza existentei. Cei care cu adevarat îl simt, aceia sau îl tolereaza cu orgoliu, sau îl prezinta ca pe o calamitate. Nimeni nu este însa încîntat, în fondul fiintei lui, de aceasta achizitie catastrofala pentru viata care este spiritul. Si cum sa fii încîntat de aceasta viata fara farmec, fara naivitate si fara spontaneitate? Prezenta spiritului indica totdeauna un minus de viata, multa singuratate si suferinta îndelungata. Cine vorbeste de salvarea prin spirit? Nu este absolut deloc adevarat ca trairea în planul imanent al vietii ar fi fost o traire anxioasa, din care omul a iesit prin spirit. Dimpotriva, este cu mult mai adevarat ca prin spirit s‑a cîstigat un dezechilibru, o anxietate, dar si o grandoare. Ce vreti sa cunoasca din primejdiile spiritului aceia care nu cunosc nici macar primejdiile vietii? Este un semn de mare inconstienta în a face apologia spiritului, precum este un semn de mare dezechilibru în a face apologia vietii. Caci pentru omul normal viata este o evidenta; numai bolnavul se încînta si o lauda, spre a nu se prabusi. Dar acela care nu mai poate lauda nici viata si nici spiritul?"


Emil Cioran,Pe culmile disperarii.

duminică, 18 martie 2012

Demnitatea umana

"Cugetul il inalta pe om.
Omul este doar o trestie,cea mai firava din natura,dar e o trestie care gandeste.Pentru a-l zdrobi nu e nevoie ca intregul univers sa se inarmeze.Un abur,o picatura de apa ajunge sa-l ucida.Dar chiar daca universul l-ar zdrobi omul inca ar fi mai presus decat ceea ce il ucide,pentru ca el stie ca moare si ce avantaj are universul asupra lui,dar universul nu stie nimic.
 Trestie care gandeste.-Demnitatea nu trebuie sa mi-o caut nicidecum prin intindere,ci prin buna randuiala a gandirii mele.Stapanind pamanturi,nu voi avea nici un avantaj.In intindere universul ma cuprinde si ma inghite ca pe o nimica toata;prin gandire,eu il cuprind." 



"Cugetari'',Blaise Pascal

marți, 6 martie 2012

B. Russell

"Valoarea filosofiei va trebui cautata in insasi incertitudinea ei.Omul care nu a auzit vreodata de filosofie trece prin viata ca prizonier al prejudecatilor derivate din simtul comun,din obisnuintele si credintele epocii sau tarii sale."  



BERTRAND RUSSELL